Beweegprogramma COPD en Diabetes mellitus – Fysio Totaal Waalwijk – Waalwijk

Fysio Totaal Waalwijk

Beweegprogramma COPD en Diabetes mellitus

COPD

Voor Wie

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? Denkt u dat het beter is om iedere lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen? Het omgekeerde is waar. Wist u dat wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, het belangrijk is dat u beweegt?
Als u minder beweegt, zult u juist eerder klachten krijgen en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. Bewegen geeft lucht. Om dit bewegen extra te stimuleren is hiervoor een beweegprogramma ontwikkeld.

Wat is COPD?

COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Het begint vaak met toegenomen productie van slijm (sputum). Later beschadigt de ontsteking de longblaasjes. Kleine luchtwegen verliezen hierdoor op den duur hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar.
Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies en de luchtwegen.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Sneller vermoeid worden/ verslechteren van de algemene conditie
  • Benauwdheid
  • Hoesten en mogelijk slijm opgeven
  • Verminderde kwaliteit van leven

Beweegprogramma COPD

Wat kunt u verwachten als u in aanmerking komt voor een beweegprogramma:

  • Intake
  • Individueel trainingsprogramma opzetten
  • Trainingsprogramma volgen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut

Doelen Beweegprogramma

Inzicht krijgen in uw eigen kunnen is een belangrijk doel naast de persoonlijke doelen. Leren omgaan met uw klachten is hier een voorbeeld van. Binnen het beweegprogramma komen de specifieke doelen zoals conditie, spierkracht en beweeglijkheid ruim aan bod om uw belastbaarheid te vergroten.
Daarnaast kan het beweegprogramma u helpen te voldaan aan de NNGB ( de Nederlandse Norm Gezondheid Bewegen). Tijdens de oefentherapie besteden we tevens aandacht aan de ademhaling en voorlichting.

Duur van het programma

De frequentie en duur van het programma zijn afhankelijk van het doel dat u en de fysiotherapeut samen gesteld hebben. Ook kunt u na het volgen van het beweegprogramma uw training bij ons voortzetten.

Kosten

De kosten van het programma worden geheel of gedeeltelijk door de zorgverzekeraars betaald. Dit is afhankelijk van hoe uitgebreid u aanvullend verzekerd bent. Indien U een chronische indicatie heeft, dan wordt het programma na de 20e sessie uit uw basisverzekering vergoedt.

Diabetes

Programma diabetes mellitus

Na het volgen van dit programma heeft u inzicht in het belang van voeding en beweging bij diabetes mellitus. Door het toepassen van de adviezen en de training weet u wat u kunt doen om diabetescomplicaties te voorkomen dan wel uit te stellen.

Voor wie en bij welke klachten

Het programma is voor patiënten met diabetes mellitus type II. Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte, die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed.

Wat houdt het programma diabetes mellitus in?

Een goede diabetesinstelling rust op drie pijlers die elkaar beinvloeden, namelijk medicatie, voeding en beweging. Het programma van FysioTotaal Waalwijk richt zich voornamelijk op bewegingstherapie en leefstijladviezen.

Voorafgaand aan het programma vindt er een intake en inspanningstest plaats. Deze test wordt aan het eind van het programma herhaald om te zien of er verbetering is opgetreden. Daarnaast informeert de fysiotherapeut u over het belang van bewegen bij diabetes mellitus.

De frequentie en duur van het programma zijn afhankelijk van het doel dat u en de fysiotherapeut samen gesteld hebben. Ook kunt u na het volgen van het beweegprogramma uw training bij ons voortzetten.

Kosten

De kosten van het programma worden geheel of gedeeltelijk door de zorgverzekeraars betaald. Dit is afhankelijk van hoe uitgebreid u aanvullend verzekerd bent.

Wilt u zich aanmelden of heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met

Fysio Totaal Waalwijk
T: 0416-336537
E-mail: info@fysiototaalwaalwijk.nl