Psychosomatische fysiotherapie – Fysio Totaal Waalwijk – Waalwijk

Fysio Totaal Waalwijk

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische Fysiotherapie richt zich op lichamelijke klachten die we herkennen (of nog niet) als we bijvoorbeeld onder druk staan, stress hebben op het werk of iets vervelends hebben meegemaakt. Het lichaam maakt op dat moment meer stresshormoon aan dan nodig is. Het gevolg is dat je last kunt krijgen van fysieke klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierspanningen, hartkloppingen, vermoeidheid of een slechte nachtrust. Het lichaam is dan duidelijk niet meer in balans. Psychosomatische fysiotherapie helpt om deze balans weer te herstellen.

Het komt ook voor dat er fysieke klachten aanwezig zijn, maar dat er door de specialist in het ziekenhuis geen duidelijke oorzaak wordt gevonden. Deze vorm van psychosomatische klachten worden onbegrepen klachten genoemd. De officiële naam hiervoor is somatisch onvoldoende verklaarde klachten (SOLK). Bij deze problematiek is het belangrijk om alle factoren die van invloed kunnen zijn op de klachten eerst goed in kaart te brengen middels een uitgebreid onderzoek. Naast de lichamelijke klachten kun je denken aan o.a. mentale-, sociale- of persoonlijke factoren. Deze factoren samen kunnen de fysieke klachten meestal wel verklaren. De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het herkennen van dit soort factoren.

De behandeling bestaat vooral uit het verbeteren van de spanning & ontspanning van het gehele lichaam en het verbeteren van belasting & belastbaarheid in het dagelijkse leven. Dit kan bereikt worden op verschillende manieren. Hierdoor kan de behandeling bestaan uit onderstaande therapievormen, of een combinatie hiervan:

– ademhalings- en ontspanningstherapie

– mindfullness

– gesprekken en adviezen

– lichaamsgerichte oefentherapie

– haptische behandeling

– graded activity

Ook bij psychosomatische klachten wordt er in overleg met de patiënt een behandelplan opgesteld en worden de behandeldoelen besproken. Voorafgaand aan het behandelplan is het handig om zelf na te denken bij welke gestelde doelen je (extra) hulp nodig denkt te hebben. Een actieve inzet leidt vaak tot het behalen van jouw specifieke doelen. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleid je tijdens dit proces.