Senioren FYTaal – Fysio Totaal Waalwijk – Waalwijk

Fysio Totaal Waalwijk

Senioren FYTaal

Als fysiotherapiepraktijk bieden wij Senioren FYTaal aan. Deze trainingsvorm is een verlengstuk van de cursus ‘Veilig in Balans’ die wij sinds mei 2019 aanbieden aan ouderen met een verhoogd valrisico. Tijdens Senioren FYTaal staat professionele begeleiding in kleine groepen door een fysiotherapeut/beweegcoach centraal. Er wordt getraind in kleine groepen van 5 tot 6 personen waarbij aandacht wordt besteed aan o.a. uw algehele conditie, balans, houding, spierkracht en individuele oefeningen. Tevens kan er gewerkt worden aan persoonlijke trainingsdoelen. Daarnaast is ook het sociale aspect bij deze doelgroep erg belangrijk. Wij bieden u een professioneel ingerichte trainingsfaciliteit met kleedruimten en een douche.

Voor wie is Senioren FYTaal bedoeld?
In het huidige zorgstelsel wordt verwacht dat mensen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend een optie. Als fysiotherapiepraktijk willen wij juist deze oudere doelgroep motiveren om in beweging te komen. Behalve het fysieke aspect is ook de sociale interactie erg belangrijk tijdens Senioren FYTaal. In Nederland is eenzaamheid namelijk ook een toenemend probleem bij ouderen.

Middels een diversiteit aan oefeningen proberen wij uw zelfredzaamheid te vergroten. Ook komen dagdagelijkse activiteiten aan bod, zoals opstaan vanaf de grond, en kunt u sommige oefeningen thuis uitvoeren, waardoor u thuis ook kunt werken aan uw eigen gezondheid.

Waarom is bewegen belangrijk?
Regelmatig lichamelijke activiteit kan de gevolgen van het verouderingsproces vertragen en de vitaliteit stimuleren. Het is een belangrijke manier om het verlies van spiermassa en conditie tegen te gaan. Daarbij heeft beweging een positieve invloed op het bevorderen/behouden van de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven.

Naast lichamelijk effecten heeft bewegen ook invloed op het verouderingsproces van de hersenen. Daarbij gaat het enerzijds om het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken en anderzijds om zaken als waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie. Onvoldoende beweging heeft een negatieve invloed op de doorbloeding van het voorste deel in de hersenen (‘frontaalkwab’). Deze regio is verantwoordelijk voor het nemen van ingewikkelde beslissingen, het concentratievermogen, de snelheid waarmee we informatie verwerken en geheugentaken.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen
Ouderen (65-plussers) voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) als zij ten minste 30 minuten matig intensief lichamelijk actief zijn op minimaal vijf en bij voorkeur alle dagen van de week. Dit kan door te zwemmen, fietsen of wandelen. Daarnaast raden de beweegrichtlijnen voor ouderen aan om minimaal 2x per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen gecombineerd met balansoefeningen. Voor niet-actieve ouderen, met of zonder beperkingen, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging zinvol onafhankelijk van de intensiteit, duur, frequentie of soort beweging.

Wat houdt het programma Senioren FYTaal in?
– Gedurende duurt 3 of 4 maanden traint u 1x per week
– De duur van iedere training is ± 45 minuten
– Per training wordt er gewerkt rondom een specifiek thema*
– De kosten bedragen 39,- euro per maand

* Voorbeelden van thema’s zijn o.a. balans, beenspierkracht, looppatroon, thuisoefeningen, etc.