Vliegwiel training – Fysio Totaal Waalwijk – Waalwijk

Fysio Totaal Waalwijk

Vliegwiel training

Wie écht vooruitgang wil boeken, kijkt verder dan de reguliere weg en staat open voor nieuwe technologie. Heeft u een blessure waar u maar geen grip op krijgt? Een lage rugklacht, knieklacht, instabiele enkel, schouderklacht of instabiele heup? Of bent u een winnaar en wilt u de lat voor uzelf nog hoger leggen en harder lopen, hoger springen, krachtiger slaan?

Fysio Totaal Waalwijk helpt u graag op revolutionaire wijze vooruit met een nieuw concept voor krachttraining. Namelijk vliegwieltraining ofwel Fyzzio kinetic. Dit nieuwe concept van krachttraining kent zijn oorsprong in de ruimtevaart. Ruimtevaartorganisaties NASA en ESA ontwikkelden deze technologie om astronauten te trainen in gewichtloze toestand.

Hoe werkt vliegwieltraining

Waar anderen nog zwaar tillen aan eeuwenoude gewichten en veel waarde hechten aan het aantal kilo’s van traditionele fitnessapparaten, heeft vliegwieltraining zichzelf inmiddels meer dan bewezen. De vliegwieltraining gebruikt in plaats van steekgewichten of luchtdrukcilinders een ronde schijf waarop centraal een as is gemonteerd. Om deze as is een koord gedraaid, zoals bij een jojo. Door hard aan het koord te trekken begint de schijf te draaien en genereert u “kinetische” energie. Als het koord helemaal is uitgerold wordt het door de draaiende schijf weer opgerold. U brengt dan met minimaal dezelfde energie het wiel weer tot stilstand. U krijgt precies evenveel kracht terug als u er zelf in stopt.

Waarom is vliegwieltraining zo effectief?

Wat maakt vliegwieltraining zoveel effectiever en functioneler dan traditionele krachttraining. Dit komt door het creëren van een excentrische overload, het trainen van het vermogen van de spieren en de functionaliteit waarmee getraind wordt.

1. Het creëren van een excentrische overload

Bij vliegwieltraining gaat het vooral over excentrische overload

maar hoe werkt dit precies? Allereerst de verschillende typen van aanspanning van de spieren:
Concentrisch: Spier verkort tijdens de oefening
Excentrisch: Spier verlengt tijdens de oefening
Isometrisch: Spier levert kracht en blijft op dezelfde lengte tijdens de oefening; er vind geen beweging plaats.

Het afremmen van het vliegwiel is een excentrische aanspanning van de spieren. Uit onderzoek blijkt dat juist deze excentrische training van de spieren zorgt voor een grotere toename van spierkracht, volume, toename van spiervermogen en een sneller herstel van peesblessures.

2. Het trainen van het vermogen van de spieren

Traditionele krachttraining werkt met een gewicht en een aantal herhalingen. Deze parameters kunt u veranderen tijdens de traditionele krachttraining. U kunt een oefening bijvoorbeeld meerdere keren herhalen of de oefening met meer gewicht uitvoeren.

Wanneer we het vermogen van een spier willen verbeteren is echter de snelheid van groot belang. De natuurkundige formule luidt immers:
Vermogen = Kracht x Snelheid
p[W] = F x v

Met de vliegwieltraining kan juist de nadruk gelegd worden op de snelheid en dus op het vermogen van de spieren. Dit in tegenstelling tot de traditionele krachttraining.

3. De functionaliteit van het trainen

Tijdens traditionele krachttraining met fitnessapparatuur traint u veelal één geïsoleerde spiergroep in één beweegrichting. Deze beweging gebruikt u zelden tijdens uw dagelijkse activiteiten of in de sport. Met vliegwieltraining kunt u specifieke bewegingen trainen waarbij u een hele keten van spieren moet gebruiken. Hierdoor kunt u juist die bewegingen trainen waar u tijdens sport of in uw dagelijks leven problemen mee heeft.

Is vliegwieltraining iets voor u?

Vliegwieltraining is uitermate geschikt voor de actieve revalidatie. Met het vliegwiel principe traint u spieren en pezen vanuit verschillende invalshoeken. Bovendien traint u de volledige bewegingsketen in een totale en functionele beweging. Zo bent u ook in staat heel gericht te trainen. Wilt u uw schotkracht verbeteren? Hoger springen als volley- of basketballer of harder kunnen afzetten als sprinter? De trainingsmethode en de effecten van vliegwieltraining zijn van het allerhoogste niveau en wetenschappelijk onderbouwd in diverse studies.
Naast de sport specifieke training gebruiken we vliegwieltraining ook voor revalidatie bij lage rug-, schouder- en heupklachten. Met een continue één-op-één begeleiding ervaart u al snel dat u de beweging én de weerstand helemaal zelf in de hand heeft. U krijgt precies evenveel kracht terug als u erin heeft gestopt. Als uw lichaam een pijnsignaal afgeeft, stopt u automatisch minder energie in uw volgende beweging. Elke gebruiker traint dus op zijn eigen maximale niveau. Met name om deze reden is het een natuurlijke en zeer veilige trainingsmethode en is een blessure oplopen haast onmogelijk.